Teshtissä vappuolut Akateeminen Vartti – ja Julkku

Vappuolut? Kuulostaa hyvältä idealta.

Opiskelijat lähestyivät tällaista vanhempaakin tieteenharjoittajaa tiedotteellaan, jossa vinkattiin vappuviikolla kauppoihin ja baareihin ilmestyvästä Akateeminen Vartti -vappuoluesta. Luvassa oli session IPA, maitokauppavahvuinen jenkkityylin edustaja.

Täällä on tietoa Akateemisen Vartin saatavuudesta – toki kun kyseessä on juhla-ajan kausituote, vaikea sanoa kauanko varastoja riittää. Hankkeen taustalla on neljä enemmän tai vähemmän poikkitieteellistä opiskelijoiden olutseuraa suomalaisista yliopistokaupungeista. Käytännön toteutuksesta vastaa diasporapanimo Sori Brewing. Vielä ei ole vappu, enkä itse ole enää opiskelijakaan, joten autenttisesta käyttökokemuksesta ei nyt ole mahdollista raportoida.

Sen sijaan ostin teekkarin kadunkulmassa kaupitteleman Julkun ja istahdin nauttimaan yhden Akateemisen Vartin perinteikkään vappulehden seurassa.

Lasista leyhähti humalan tuoksu

Ehkä jonkun ei-olutfriikin mielestä suomalaista vappua luonnehtii muutenkin yleinen humalan tuoksu, mutta hän tuskin tarkoittaa silloin muodikkaiden amerikkalaisten humalalajikkeiden hienoja mäntymetsän ja greippipuiden aromeja. Ne hyppäsivät nenille Akateemisestä Vartista ennen kuin lasia oli edes ehtinyt nostaa huulilleen.

Tuotekuva_2 (photo credits Sori Brewing)

Kuva: Sori Brewing.

Makuelämys seuraili samoilla linjoilla, se oli hyvin ajanmukainen, asiallinen ja akateeminen. Prosentteihinsa nähden tämä oli ainakin omaan makuuni ihan riittävän tuhti IPA. Joissakin sessio-ipoissa juoja puudutetaan pelkällä raskaalla humaloinnilla, jolloin oluen yleinen ohuus jää huomaamatta. Tässä ei ollut siitä kyse. Hyvä olut kaiken kaikkiaan.

Tiedotteessa kerrottiin myös opiskelijaoluthankkeen filosofiasta:

Päämäärämme on muuttaa opiskelijoiden asenteita olutta kohtaan ja kehittää olutkulttuuria ympäri Suomen. Tuloksena on opiskelijoiden oma olut, Akateeminen Vartti (…) Olut julkaistaan opiskelijoiden suurimman juhlan Vapun viralliseksi juomaksi (…) Sen tarkoituksena on viestiä oluesta laadukkaana ja maukkaana seurustelujuomana, ei humaloitumiseen tähtäävänä bulkkitavarana.

Tässä kohtaa myönnän, että oma punakynäni kohosi, mutta en osannut päättää pitäisikö paperiin vetää pieni miinus tai kysymysmerkki. Ehkä ei. Totta kai kannatan vahvasti sitä ajatusta, että bulkkioluen kittaamisesta kannattaisi pyristellä eroon ja miksei myös vappuna. Tai ainakin bulkille on hyvä olla vaihtoehtoja, ja olutkulttuurin kehittäminen on ehdottomasti hyvä asia.

Toisaalta ei pidä nostaa pikkurilliä pystyyn väärässä paikassa. Opiskelijoiden ja laatuoluen välissä on ainakin yksi asia: talous. On todella harmi, että hyvän oluen tekeminen tässä maassa vain ilmeisesti on todella kallista (edes Virossa teetettynä). Tämä olut maksaa ruokakaupassa 4 euroa (0,33 l) ja baarissa vielä paikasta riippuen joitakin euroja päälle.

Vappu on Suomessa opiskelijoiden tärkein karnevaali, jossa heille jonkinasteinen humaltuminenkin sallittakoon. Valitettavasti monet joutuvat tekemään sen halvemmalla tukien kutistuessa tai muuttuessa kukaties lainapohjaisiksi. Onko vappu siis Pohjolassa oikea aika valistaa laatuoluen hyveistä ja humalahakuisen juomisen välttelemisestä? Sen asennemuutoksen edistämiseen olisi vuodessa 358 muutakin päivää aikaa (jos teekkarien hengessä laskee vapun kestävän viikon päivät).

julkkuNäissä mietteissä Akateemista Varttia siemaillessani avasin Julkun, joka luolamieshahmoineen näytti tuttuakin tutummalta. Eikä Julkku tänäkään vuonna ”pettänyt”, kuten on tapana luonnehtia. Repeilin parissa kohtaa totaalisesti, enimmäkseen painokelvottomille jutuille joita en blogissa tohdi toistaa mutta ne löytyvät sieltä painetusta lehdestä (sic).

Vappuun sopivasti mukana oli paljon alkoholiaiheista huumoria. Pari vuotta sitten tässä tai vastaavassa vappulehdessä vitsailtiin, että pienpanija pani Pikeä. Tällä kertaa mm. näin:

Hipsteri joi koko tammikuun Lapparia – oli ipattomalla.

Epäonnistuneen olutsatsin taustalta paljastui alkoholin väärin käyttö.

Sankarikaljan maku oli eilinen.

Tiivi-taavi joi jallua pullosta, painavasta.

Facebookkaavan viiniasiantuntijan asukokonaisuuden kruunasi somelierihattu.

Hyvä mutta ei tarpeeksi hauska

Vapputarjoilu_Flickr_Kahvikisu_CC-BY-2-0-attLopullisena tuomiona haluaisin lausua opiskelijoiden vappuoluesta, että se oli hyvä tuote mutta ei sopinut Julkun kanssa luettavaksi, anteeksi juotavaksi, eli vapun hengessä olisi ehkä suonut opiskelijoille jotain astetta hauskempaa nestettä.

Joisin mielelläni Akateemista Varttia esimerkiksi luentojen jälkeen sivistyneessä seurassa, mutta vappuna saattaisi tehdä mieli karnevaalihenkisempää juhlajuomaa. Vappu on vapautumisen aikaa.

Ehkä olen tylsä ja vanha, mutta heitän ilmoille vielä yhden toiveen. Se on, että muutkin kotimaiset panimot ottaisivat asiakseen tulevina vuosina vappuoluiden kehittelemisen. Jos kerran pääsiäisoluita on tehty, miksei vappuoluita – tuo keväinen karnevaalimmehan sopisi juhlaoluiden myyntikaudeksi paljon paremmin kuin kristillisperäinen pääsiäinen. Ja että niissä maistuisivat vapun maut, rusinat, siirappi, sitruuna, tippaleipä, silli ja alkoholi.

seriousVoisihan niitäkin kohtuudella nauttia. ”Serious beer for not so serious beer”, kuten vappuoluen korkissa seisoo.

Tai Julkun tuoteselosteen mukaan: Ei raskaasti ottaville. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s