Old Chub – tartaaniruutua tölkissä

Scotch ale -oluita tulee vastaan sen verran harvoin Suomen baareissa tai Alkossa, että sellaisen nähdessään tekee usein mieli maistaa. Paitsi jos olut on viety sivuraiteelle viinatynnyrikypsytyksellä tai sotkemalla siihen leivonnaisia. Tällä kertaa scotchwatch-tutkani löysi monopolikaupan hyllystä Old Chubin (8 %), joka on suoraviivainen skotti vaikkakin Atlantin takaa. Sitä tekee Oskar Blues, alun perin coloradolainen ja nykyään monivaltiollinen pienpanimo.

Skottien olutkulttuuria on viime vuosikymmeninä ulkopuolelta käsin jonkin verran romantisoitu, jotta se on saatu muokattua selkeämmin muusta brittioluesta erottuvaksi erikoisuudeksi. Ron Pattinsonin kirjoista löytyy todenmukaisempaa kuvausta siitä, mitä Skotlannin olutkentällä on oikeasti tapahtunut. Vahvaa skottiolutta – tämän Old Chubin tyyppistä – kutsutaan nykyään usein folkloristisella termillä wee heavy. Varsinkin Amerikassa. Sen sijaan Belgiassa, jossa se on ollut yhtäjaksoisesti melko suosittua ensimmäisestä maailmansodasta asti, se kulkee nimellä scotch. Itse Skotlannissa tällaista makeahkoa, tummaa, vahvaa olutta juotiin ainakin jossain vaiheessa ilmeisesti hyvin vähän.

Tämä on tumma, suurin piirtein kolajuoman värinen olut, joka valossa vähän punertaa. Herkullinen tumman karamellinen mallastuoksu on brittihenkinen, ja myös maussa välittyy panimon kehuskelema seitsemän eri maltaan kimara. Tummien kuivahedelmien lisäksi maussa on jotain vähän tuhkaisempaa, puun tyyppistä sävyä – mahtaako jokin seitsemästä maltaasta olla savumallas? Melko täyteläinen ja toffeinen Old Chubin maku kuitenkin pohjimmiltaan on, ja humalointi on vahvaksi skottiolueksi maltillista (25 EBU).   Old Chub on asiallinen ja esikuviaan kunnioittava tulkinta skottilaisesta tai ylipäätään brittiläisestä vahvasta tummasta oluesta, vaikka tekijänä onkin jenkkipanimo. Jokin tässä muistuttaa myös englantilaista trappistiolutta Tynt Meadow’ta, jota Tim Webb taannoin luonnehti double brown aleksi. Varmasti sellainen tyylilokero sopisi myös Old Chubille, vaikka se skotiksi itseään mainostaakin. 

Jätä kommentti