Uusia Kallion kuppiloita #1: Karhu Pub, Wanha Apteekki ja Manneken Peace

Kesä etenee vauhdilla, ja ehkä säiden lämmetessä tulee taas useammin pysähdyttyä lähibaarien terasseille yhdelle oluelle. Kuten usein tässä blogissa on todettu, en ole aktiivinen baarihaukka, mutta näin ravintolatiheässä kaupunginosassa asuvana huvittaa silloin tällöin katsastaa uutta tarjontaa. Eiköhän Kallioon puolisen tusinaa uutta baaria ilmesty vuosittain – ei siis aina kokonaan uusia paikkoja vaan usein vain aikaisempia ravintoloita tai juottoloita uudella nimellä ja konseptilla.

Tarkkasilmäiset tietysti huomaavat, ettei otsikon kolmesta paikasta kuin yksi sijaitse virallisten määritelmien mukaan Kalliossa. Muut ovat Alppiharjussa. Baarimaantieteessä lasken kuitenkin Kallioon myös naapurialueet Sörnäisen, Alppilan ja Harjun. Esimerkiksi Fleminginkatu, joka yhdistää näiden nurkkien kaksi tärkeää baarikeskittymää Karhupuiston ja Vaasankadun, kulkee saumattomasti kaupunginosarajan yli. Niinpä hallinnolliset rajat nyt sivuutetaan, toiset rajatkoot niin kuin parhaaksi näkevät.

Karhu Pub avattiin Viidennelle linjalle Karhupuiston laitaan loppusyksystä viime vuonna. Kävin siellä kerran talvella yksikseni, kun odottelin pizzan valmistumista naapurin Daddy Greensissä. Siemailin tiskillä jotain suodattamatonta lageria ja kuuntelin, kun poikkeuksellisen puhelias suomalainen kantis jututti hollantilaista oluenlaskijaa. Toisen kerran pölähdin paikalle isomman porukan kanssa nyt keväällä, ja molemmilla kerroilla pienen baarin tunnelma oli sympaattinen – ei liian tiivis mutta ei varsinaisesti väljäkään. Pelailimme Trivial Pursuitia, ja olutkaapista löytyi Greene King IPA. Olutvalikoima on nykymittapuulla aika niukka, eikä siinä kyllä ole valtavia kohokohtia. Baarin nimi ei silti taida viitata Suomen suosituimman oluenkin titteliä juhlineeseen ex-porilaismerkkiin, vaan samannimiseen puistoon. Syyllisen näköisenä olutta latkiva musta karhu on ehdoton suosikkini viimeaikaisista baarien mainoskuvituksista. 

Wanha Apteekki sijaitsee nimensä mukaisesti entisen Flemarin Apteekin tiloissa, jotka vapautuivat jokunen vuosi sitten apteekin muuttaessa kauppakeskus Triplaan. Isonpuoleinen ravintolatila on saanut jatkeekseen terassin ns. ”Hurstin aukiolla”, joka on varjoisampi ulkotila kuin esimerkiksi Roskapankin terassi kulman takana ”Roskapankin aukiolla”. Ruoka on aasialaistyylistä ja ainakin ulkomainoksessa sitä myydään sanoilla Asian tapas. Oluita on ihan kohtuulliset rivistöt baarin takaseinällä kohoavissa kylmäkaapeissa. Isot brittiläiset ja saksalaiset ei-ylikansalliset merkit ovat edustettuina, niiden jatkona Thornbridgeä, BrewDogia, Konaa, Duvelia ja Chimaytä, sekä kotimaisista pienpanimoista erityisesti Hiisiä. Itse nautin Marston’s Old Empire IPAn, joka on 5,7-prosenttinen, pikemminkin ESB-mäinen kuin IPA-mainen olut, ei hassumpi mutta kalpenee vertailussa esimerkiksi Fuller’s ESB:hen.

Manneken Peace on kehitellyt nimensä Brysselin maamerkin, pikkuruisen Manneken Pis -patsaan ympärille, ja baarin logossa ja seinämaalauksessa Manneken näyttää sormillaan rauhanmerkkiä. Seinämaalauksessa (josta on kuva täällä) pikkupoika seisoo muuten Läntisellä Brahenkadulla Manneken Peace -baarin edustalla, ja hänen normaali paljas olemuksensa on peitetty jonkinlaisella toogalla. Olutpuolella perusvalikoima on isojen panimoiden jakelua kuten Auraa, Morettia, 1664 Blancia, Staropramenia, Guinnessia tai Brooklyniä. Fuller’s ESB löytyi myös. Join Mattssonin Admiral Imperial Porterin, joka 7-prosenttisena ei ole kovin imperiaali mutta on ihan miellyttävä pehmeä bulkkiportteri. Belgialaista olutta ei baarin nimestä huolimatta juurikaan ollut, tosin suurena yllätyksenä valikoimassa komeili loistava St Bernardus 12° Abt.

Kaikkien kolmen baarin asiakaskunta tuntui olevan näillä kerroilla aika tyypillistä nyky-Kallion jengiä, opiskelijaporukoita ja muita nuoria parivaljakoita, sekä vähän enemmän elämää nähneitä setiä ja tätejä, ei kuitenkaan täyspäiväisiä kantapeikkoja. Rauhallisia ja asiallisia illanviettäjiä, joista muutamat pelasivat erilaisia lautapelejä. Manneken Peace esittelee baaritoimintojen lisäksi seinillään taidetta ja pyörittää tapahtumatarjontaakin. Karhu Pubissa miedosti boheemi tunnelma syntyy illalla kynttilänvalosta ja intiimimmästä tilasta, Wanha Apteekki taas on modernimmin kiiltelevä paikka.

Joskus myöhemmin kesällä postailen vielä lisää muistiinpanoja uusista Kallion olutpaikoista.

Yksi kommentti artikkeliin ”Uusia Kallion kuppiloita #1: Karhu Pub, Wanha Apteekki ja Manneken Peace

Jätä kommentti