Anspach & Hobday The Pfeffernüsse Stout

Maineikkaan uudehkon brittipanimon Anspach & Hobdayn maustekeksi-stout on jouluolut, vaikka taisikin uida Alkon valikoimiin vasta uuden vuoden juhlintojen jälkeen. Siitä kertoo paitsi tiilenpunaisen tölkin kylkeen painettu Joulupukin kuva, myös oluen tuoksu. Tuoksu on aika lailla joulumausteiden täyttämä, kuten on itse asiassa makukin. Inkiväärin ja kanelin aromeista puhutaan tölkin teksteissä, mutta mausteita ei ole eritelty raaka-aineluettelossa.

Jos pelkkää reseptiikka- ja raaka-ainelistausta lukisi, mausteisuus saattaisi jäädä huomaamattakin. Ennen spices-sanaa on ehditty tölkin kyljessä kuvata oluessa käytettyä mallas- ja viljakavalkadia tarkkaankin: Extra Pale Maris Otter, Amber, Chit, Caragold, Chocolate, Roasted Barley, Rye. Jos muuten ”Chit” on vieras mallas, kuten minulle oli, niin tiedoksi, että kyse on vain lievästi mallastuneista viljanjyvistä, joilla haetaan ehkä enemmän maisteluelämystä kuin käymiskelpoista sokeria. Humalaosastolta löytyy amerikkalaista ja brittiläistä: Centennial, Columbus, East Kent Goldings. Hiivana on neutraali amerikkalainen craft-hiiva US05. Plato-asteita on 15° eli ihan kohtuullisesti 6,0 % alkoholipitoisuuteen nähden.

Kuten monet mausteiset tummat jouluoluet, tämä on ihan miellyttävä ja tasapainoisen oloinen olut muuten – paitsi että ne mausteet jyräävät. Jos ei tykkää vahvoista joulumausteista oluessa, ei tykkää tästäkään stoutista. Jokin hieman voimakkaampi stout, ja ehkä mallasprofiilin tummempaan päähän enemmän panostava, saattaisi jo peittää maustekerrosta vähän selvemmin alleen. On sen alta toki aistittavissa monipuolisempaakin tuoksu- ja makumaailmaa, esimerkiksi amerikkalaisten humalien sitrushedelmää (osa tuoksun mausteisuudestakin voi olla tietysti humalalähtöistä). Paahteista mallasta on mukana myös, samoin tummien keksien siirappisuutta.

Nämä piparioluet ovat usein aika raskaita oluita, ja tietysti ne on tarkoitettukin joulunaikaan takkatulen ääressä hiljaa siemailtaviksi. Silti takkatuliosastoltakin löydän usein monia muita oluita, jotka miellyttävät minua enemmän. En periaatteessa suhtaudu maustamiseen kielteisesti, mutta jokin näistä joulumausteista – ehkä kuivattu inkivääri? –  tuntuu oluessa vuosi toisensa jälkeen vähän turhan kylmältä ja luotaantyöntävältä.

Jätä kommentti