Vappuviikonloppua Lontoossa viettäessä pystyi jo aistimaan seuraavan viikonlopunkin eli kruunajaisviikonlopun tunnelmaa. Molemmat ovat pitkiä viikonloppuja: maanantait 1.5. ja 8.5. ovat bank holiday -päiviä. Kuningas Charles III ja kuningatarpuoliso Camilla kruunataan lauantaina Westminster Abbeyssä. Sunnuntaiksi on luvassa konserttia, katujuhlia ja paljon muuta.
Tietysti keskustelu käy vilkkaana siitä, keitä kruunajaiset ja monarkia ylipäätään kiinnostavat. Joitain ei miellytä nykyisen hallitsijan naama, toiset miettivät yleisemmin, mikä kruunuinstituution merkitys ja tulevaisuus on. Perheen ympärillä on pyörinyt erinäisiä skandaaleja, ja historioitsijat pohtivat muun muassa sitä, missä mitassa entisen Brittiläisen imperiumin kuninkaalliset olivat osallisina siirtomaa-ajan hirmutekoihin. Hankaluuksista huolimatta Charles on osoittautunut odotettua suositummaksi hallitsijaksi, ja reilut 20 miljoonaa brittiä ilmoittaa seuraavansa kiinnostuksella kruunajaistapahtumia. Vähemmistö siis, mutta ihan pikku juhlat eivät ole silti tulossa.
Moni panimo kunnioittaa perinnettä tekemällä kruunajaisoluita. Näitä on nähty lukuisien aikaisempien hallitsijoidenkin kruunajaisten aikoihin. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt viime päivinä esimerkiksi kuva Charlesin isoisän Yrjö VI:n kruunajaisiin valmistetusta oluesta, jota tuolloin vuonna 1937 jo jopa modernisti tölkitettiin. Sen tekijä, Felinfoelin panimo Walesissa, on tölkittänyt äskettäin uutta olutta myös Charlesin kruunajaisia varten. Greene King -panimo puolestaan huutokauppaa Edvard VIII:n kruunajaisia varten panemaansa olutta, joka panimon mukaan ei ole tosin enää juomakelpoista. Edvardhan luopui valtaistuimesta ennen kuin hänet ehdittiin kruunata.

Olimme nuuhkimassa tunnelmia yhdellä kruunajaispäivän pääkallonpaikoista, Buckinghamin palatsin ympäristössä. Katsomoita oli jo pystytetty kulkueen reitin varrelle ennen vappua, ja huoltotelttoja, suoja-aitoja ja muuta infraa oli noussut myös Green Parkiin palatsin taustalle. Turisteja oli paljon, heitä varmasti vetivät alueelle esimerkiksi virallisia kruunajaisoheistuotteita myyvät puodit. Kevät oli pitemmällä kuin Suomessa, puistoissa näkyi kukkaloistoa ja lämpömittari hipoi välillä kahtakymmentäkin astetta.

Kun kuninkaallisten nurkilta siirtyy viereisille Mayfairin ja St James’sin asuinalueille, ollaan yksillä maailman kalleimmista kaduista, joilta ei välttämättä uskoisi löytävänsä aitoa brittiläistä pubia. Sellainen kuitenkin on esimerkiksi Crown Passagessa, Pall Mall -kadulle avautuvalla ahtaalla kujalla. Pubi on The Red Lion, yksi lukuisista samannimisistä, mutta todennäköisesti ainakin Lontoon keskiosien ”Punaisista leijonista” eniten paikallisen kulmapubin oloinen. Vaikka ulkopuolella kujalla etkoili iso joukko nuorehkoa bisnesporukkaa, sisällä oli hyvin tilaa ja St Austellin panimon Tribute erittäin hyvä cask-olut.

Sen sijaan viikonlopun kruunajaisoluista ensimmäinen osui vastaan sattumalta, vaikka jonkin verran olinkin yrittänyt pitää silmiä auki, jos niitä olisi jo saatu pumppuihin. Kyseinen pubi ei ollut kaukana edellisestä. Coach & Horses osoitteessa 5 Bruton Street on jopa 1800-luvun alussa perustettua Red Lionia vanhempi, vaikka sen sisätiloja ehkä on kiilloteltu vähemmän aikaa sitten. Coronation Ale (4 %) pubin omistajapanimolta Greene Kingiltä oli golden ale tai kullanvärinen bitter, joka maistui aurinkoisena iltana tuoreelle ja raikkaalle. Olut oli prosentteihin nähden hyvärunkoinen ja tasapainoinen, vaikka ei sinänsä eronnut joistain Greene Kingin muussa valikoimassa nähdyistä oluista paljonkaan. Se oli joka tapauksessa laadukas brittiolut, joka sopi tulevien keväisten juhlallisuuksien tunnelmaan mainiosti.

Lue myös: Kruunajaisoluet testissä #2: Fuller’s Coronation (King’s Ale)