Joulukuun kuvat 4/24: Supermarket

Me Michael Jacksonin opetuslapset opimme aikanaan, että tärkeimmillä olutmailla on jokaisella oma perinteinen oluttyylinsä, ja olutmatkalaisen kannattaa keskittyä sen maisteluun ja hankkimiseen.

Tämä koko paradigma muuttui viimeistään 2010-luvulla, jolloin amerikkalaistyylinen IPA löi toden teolla läpi pienpanimokentän koko maailmassa. Nyt joka maassa tehdään enemmän tai vähemmän samanlaisia ipoja, hapanoluita ja makustouteja, ja monia (muita) perinteisiä tyylejä on ajoittain vaikeakin löytää.

Jos Ranskalla on ”oma” oluttyyli, se on epäilemättä bière de garde, Pohjois-Ranskan maalaisolut, joka myöhempinä aikoina taisi saada myös paljon vaikutteita vahvoista belgialaisista oluista tai ehkä jopa bockista.

Rohkenen väittää, että bière de garde ei ole pienimuotoisesta alkuperästään huolimatta tänä päivänä kovin suosittu Ranskan pienpanimopiireissä. En nähnyt sitä Pariisin olutkaupoissa enkä craft-tuottajiin keskittyvissä baareissa tai ravintoloissa. (Otos oli pieni, vastaesimerkkejäkin varmaan löytyy.)

Sen sijaan bongasin useamman bière de garde-merkin valikoiman Franprix-ruokakaupassa, siis tavallisessa keskikokoisessa supermarketissa. Jostain tämä kertoo, en usko aivan sattumaksi. Ketkä bière de gardea nyky-Pariisissa juovat?

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukuun kuvat 4/24: Supermarket

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s