Olutkellarini nousu ja tuho

Kirjoittelin tämän blogin alkuaikoina – kohta kuusi vuotta sitten – ensimmäisistä oluista, joita vein kypsymään talomme perunakellarin varastokoppiin. Keräsin sittemmin vähintään kerran vuodessa koppiini täydennystä, ja viimeksi hankittujen pullojen jälkeen hyllytila alkoikin jo olla loppumassa. Olin suunnitellut, että järjestelen koppia uusiksi ennen seuraavien kellaroitavien oluiden ostoa, jotta saisin lisätilaa.

Vaan kuinka kävikään. Kun alkukesästä menin pahaa aavistamatta tarkistamaan olutkellarini tilannetta, huomasin munalukon kadonneen ja kopin oven olevan raollaan. Silloin muistin talossa aikaisemmin käydyn keskustelun asiattomista vierailijoista yhteisissä tiloissa. En tiedä, millainen porukka oli ollut kyseessä, mutta näköjään niitä ei pieni lukko pidätellyt – ja näköjään niille maistui kellarissa kypsynyt vahva olut.

Olen asunut Kalliossa muutamia keskeytyksiä lukuun ottamatta kohta 30 vuotta ja päätynyt todistamaan todella harvoin mitään isompia järjestyshäiriöitä, saati joutunut niiden uhriksi. Lähinnä näillä nurkilla saa nykyään kauniina kesäpäivinä ihailla vakiojengin ulkoilmaörvellystä. On tietysti kohtalon ivaa, että kun ensimmäisen kerran minulta täällä varastetaan jotain, saaliiksi saadaan muun muassa Chimayn luostarin ja erilaisten amerikkalaisten ja eurooppalaisten pientuottajien arvokkaita käsityöoluita. Ja vielä sellaisia, joiden maku on kellarivuosien pehmentämää ja jalostamaa.

Vaikea kuvitella näitä rosvoja saaliinjaolla miksikään karskeiksi, arpinaamaisiksi puukonheiluttajiksi. Pikemminkin tulee mieleen ruutupaitaiset nuorukaiset, jolla on siististi ajetut parrat, söpöt eläintatuoinnit ja miesnutturat. Tai kenties jollakulla on käynyt mielessä, että isoilla olutpulloilla – kuten sillä magnumkokoisella Chimayllä – saattaisi olla myyntiarvoa jollain foorumilla? Vanhoilla viineillähän on. Toki ihmisillä voi olla haastavia elämäntilanteita, joiden rahoittamiseksi he joutuvat myymään toisten omaisuutta. Kun kerroin tapauksesta työkaverille, hän sanoi toivovansa lähinnä, että voroilla on ainakin seuraavana aamuna elämänsä kipein kankkunen.

No, vaikka suuri osa pulloista oli kadonnut, joihinkin hyllyihin ei ollut kuitenkaan kajottu. Kolme pientä pahvilaatikollista kellarini sisältöä kannoin murron jälkeen tänne asuntoon turvaan. Täällähän pulloille ei ole pitemmällä tähtäimellä sopivaa säilytystilaa, joten olen kesän mittaan sämpläillyt niitä karsintamielessä. Ehkä joitain vintage-Westvleterenin tyyppisiä klassikoita yritän jossain säilyttää jatkossakin, vaikka kellarikoppiin en niitä enää veisikään. Muut ehkä hupenevat luonnollisessa järjestyksessä.

* * * * *

Pari havaintoa lopuksi joistakin kellarioluista, joita olen kesän aikana availlut. Baijerilaisessa Schneiderin Aventinuksessa, jossa parasta ennen -päivä oli 2017.11.04, oli noin puolet vähemmän hiilihappoa kuin uudessa. Vaahtoa tulee kuitenkin lasiin sormenleveyden verran. Maut ovat muuttuneet särmien hioutuessa pois: nyt on soijakastiketta, vadelmakarkkia, hedelmäsiirappia, makeaa vähän suklaista mallasta.

Shepherd Neame Christmas Ale on selkeästi pähkinäisempi kuin tuore, ja siinä on jonkin verran ikääntyneen oluen sherrymäistä aromia ja makua. Kuitenkin vielä mallasrunko ja (oletettavasti) hiivan kärkevä metallinen tai marjainen olemus ovat mukana kuten nuoremmissa SN-oluissa.

St. Feuillien Triple (parasta ennen 11/2018) ei ole enää kovin runsasvaahtoinen, kuten belgialainen tripel ehkä tuoreena olisi. Tuoksussa on tripelin herkullista hiivaista hedelmäisyyttä juraviinin tai sherryn tuoksulla höystettynä, ikääntymisen takia. Rungon paksuus ja suutuntuma tuntuvat olevan ennallaan. Maussa sitrus on muuttunut limoncellomaisempaan suuntaan, ja siinä on pientä happamuutta. Jonkin verran viljaakin on vielä maussa ja pippurinen reunus. Tämä on luultavasti kellaroinnin näkökulmasta nyt suunnilleen parhaimmillaan, tai ei ainakaan paljon yli; miellyttävä olut.

Robinson’s Old Tom oli kellaroitaessa uutta olutta, vuonna 2019 pantua (kuten korkissakin lukee), mutta nyt siis tyylin mukaisesti old alea myös iältään. Tuoksu muistuttaa italialaisista tummista katkeroista tehtyä spritziä pienellä sitrusreunalla, maku on kolmen kellarivuoden aikana saanut lisää viinimäistä ja pähkinäistä pehmeyttä. Ne peittävät tuoreen Old Tomin pienen puisevan piirteen. Hiilihappotaso on kolmessa vuodessa pienentynyt hieman, mutta ei sanottavasti. Kuten edelliset kolme muuta olutta, tämä oli oikein kiinnostava ja hyväkuntoinen kellarisäilytetty olut.

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Olutkellarini nousu ja tuho

  1. Valitettavasti siis Arden linnunpaskaepisodi ei jäänyt kotimaisen olutskenen pahimmaksi vastoinkäymiseksi tänä kesänä. Tästä nimenomaisesta tapauksesta yhtään enempää yksityiskohtia tietämättä voihan olla niinkin, että jotkut teinit onnistuivat nyt sitten vetämään ilmaiset kännit. Ehkä tottuivat kerrasta niin hyvään, että juovat jatkossakin Karhun sijaan belgitavaraa? Mielellään tietysti laillisin keinoin hankittuna.

    Tykkää

    • Pitäähän elämässä olla vastoinkäymisiäkin. Jos tämän panoksen ansiosta jostain teiniporukasta tulee ns. parempien oluiden arvostajia, ei kaikki sitten ole ollenkaan hukkaan mennyt. Olisi tälläkin asialla kultareunus…

      Tykkää

      • Olutkellarin tuho on koitunut aikoinaan myös Raaseporin linnan kohtaloksi. Toivotaan, että samoin kuitenkaan käy blogisi kohdalla. Olutkellarilla on kautta aikojen ollut tärkeä rooli ihmisten elämässä. 😉

        https://yle.fi/uutiset/3-7269883

        Ja vakavammin puhuttaen otan osaa tapahtuneen johdosta. Ikävä yllätys varmasti jo ihan olutteknisesti, mutta myös yksityisen tilan loukkaamisen kannalta. Joskus on omallakin kellarikomerolla asiattomasti asioitu ja vaikkei tuolloin saaliina olutta ollutkaan, tuntui tapahtunut erittäin epämiellyttävältä.

        Tykkää

      • Kiitos sympatiasta! Ei tämä blogi vielä tähän romahda. Olutkellarien tärkeyden allekirjoitan kyllä, ja myös rosmot saisivat pysyä kaukana niistä.

        Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s