Postřižinský Bogan

Viime joulun olutjoulukalenterissani tässä blogissa kerroin panimosta nimeltä Pivovar Nymburk, jonka entisen toimitusjohtajan pojasta Bohumil Hrabalista (1914–1997) tuli yksi Tšekin suosituimmista kirjailijoista. Tämä vanha pikkukaupungin panimo oli epäilemättä esikuvana Hrabalin kirjojen tapahtumapaikkana toimineelle panimolle. Nymburk sijaitsee muutaman kymmentä kilometriä Prahan koillispuolella.

Panimon oluita on nimetty Hrabalin omaelämäkerrallisten kirjojen henkilöiden mukaan, ja Bogan on hänen oma kutsumanimensä – siis kirjailijan itsensä mukaan nimetty olut. Silné pivo světlé (“vahva vaalea olut”) on pullon etikettiin painettu panimon oma kuvaus. Prosentteja on 5,5 % ja kantavierrevahvuus 13,6°P. Monen maistelijan ennakko-oletus on, että tšekkiläinen vaalea lager on “pilsneri”, ja sitä oletusta vasten tällainen vahvempi tšekkiolut – jota tšekki ei tavallaan miellä pilsneriksi – voi aiheuttaa pettymyksiä. Kirjoitin tästäkin tyylihämmingistä jokin aika sitten.  

Kullankeltainen, vähän oranssiin vivahtava olut saa lasissa valkoisen vaahtokruunun, ja tuoksu on lämpimän maltainen. Maussakin on runsaasti vaaleaa mallasta, leivänkuorta, vähän makeaa karamellia, yrttistä tsekkihumalaa, pienesti vaniljaista alkoholiakin. Lievää diasetyyliä on kai myös. Suutuntuma ei ole kevyimmästä päästä, se liippaa enemmän öljyiseen suuntaan. Katkeruutta jää vähän jälkimakuun, vaikka humalointi on melko hillittyä (IBU 30).

Tässä on tasapainoinen olut, jossa tšekkiläiskansalliset elementit ovat etualalla ja sinänsä kohdillaan. Voisin antaa tälle samat kolme ja puoli tähteä, jotka se sai myös Evan Railin Good Beer Guide to Prague and the Czech Republic -kirjassa viisitoista vuotta sitten. Ehkä jopa neljä miinus. Hyvää tekemistä – vaikka ei ehkä maailmanluokan klassikko. Alkon verkkokaupasta tämän tilasin, vaikka myymälöiden hyllyissä Bogania ei tällä hetkellä olekaan (paria lounaissuomalaista haarakonttoria lukuun ottamatta).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s