Viiden tähden oluita Belgiassa ennen ja nyt

Tämä on Olutkoiran joulukalenterin 4. luukku

Tämä blogi täyttää tänään viisi vuotta. Sen kunniaksi postaan taulukon viiden tähden oluista. Taulukko perustuu kirjaan, joka on ehkä kaikista olutteoksista eniten vaikuttanut Olutkoira-blogiin. Kirja on Good Beer Guide to Belgium, jonka idea syntyi tekijänsä Tim Webbin mukaan eräänä iltana ’t Brugs Beertje -baarissa “lokakuussa 1988 – tai kenties 1987”. Tässä mielessä aihe sopii siis joulukalenteriini, jonka teemana on 80-luku. Toki GBGB:n ensimmäinen painos valmistui vasta myöhemmin ja ilmestyi vuonna 1992.

Taulukon vasemmassa sarakkeessa ovat kyseisen Belgia-olutoppaan ensimmäisessä painoksessa (1992) viiden tähden arvoisiksi luokitellut oluet. Oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa on saman oluen saama tähtiluku uusimmassa, vuoden 2018 painoksessa, jos olut on vielä ollut silloin olemassa. Viiden tähden oluita on yhteensä 50, ja niistä yllättävän suuri osa – reilu neljäkymmentä – on edelleen markkinoilla. Täysillä tähtiluvuilla on siis tuolloin kruunattu oluita ja panimoita, jotka kestävät hyvin aikaa. 80-luvun oppaista olisi helppo nimetä myös 50 olutta, joista yhtäkään ei enää tehdä.

Kirjan tekijät – nykyään Joe Stange ja Tim Webb, ei enää Webb yksin – ovat muuttuneet kitsaammiksi tähtien suhteen. Enää reilu 30 belgialaisolutta saa viisi tähteä vuoden 2018 listauksessa, vaikka arvioitujen oluiden yhteismäärä on toki kasvanut. Yhtenä syynä voi olla se, että neljän ja viiden tähden väliin on tullut vuosien varrella merkintä 4+. Muitakin selityksiä saattaa olla – esimerkiksi että laadukkaat pienpanimot eivät enää tarvitse niin paljon buustausta olutoppailta kuin ennen. Sitä en usko, että taustalla olisi yleinen laatutason lasku. Toki osa entisistä viiden tähden oluista varmaan onkin antanut tasonsa heikentyä.

Arviointiin on tullut muitakin nyansseja: esimerkiksi vuoden 2018 merkinnöissä joillekin oluille on annettu arvio “tuoreena” ja toinen vuoden säilytyksen jälkeen. Esimerkiksi Westvleteren 12°:lla tuo ikääntynyt versio saa täydet viisi tähteä, mutta tuore ei. Joskus tupla-arvio voi myös olla isolle ja pienelle pullolle tai pullo- ja hanatuotteelle erikseen.  

Millä tyyleillä Good Beer Guide Belgiumin maailmassa pääsee helpoiten täysille pisteille? Selkeimmin kirjoittajat arvostavat lambicia ja sen anniskelusovelluksia kuten gueuzeä ja kriekiä. Toinen voittajaryhmä ovat vanhat kunnon trappistioluet, varsinkin vuonna 1992. Muutamia viiden tähden nostoja on myös alueellisten erikois-alejen joukosta: ensipainoksessa Witkap Stimulo, Duvel, McChouffe, Watous Witbier ja pari muuta, uusimmassa oppaassa taas muun muassa XX Bitter, Rulles Estivale ja Zinnebir.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s