Karhu Laku Portteri & Laitilan Lakritsi Portteri

Karhu ja Kukko ovat kaksi oluteläintä, joilla on vahvat brändit. Toinen asuu Keravalla (vaikka onkin entinen porilainen) ja toinen Laitilassa. Kukosta poiketen Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n muut olutlaadut eivät sen sijaan näytä kukkomaisen linjakkailta, vaan niiden ulkoasu on pikemminkin sitä, mitä “wirvoitusjuomatehtaaksi” itseään kutsuvalta panimolta voisi odottaakin – sekalaista retrolimun näköistä maailmaa. Ei etiketti toki olutta pilaa, jos sisältö on priimaa.

Laitilan lakritsiportteri lanseerattiin talvella 2016 Alkon “käsityöläisoluet”-teemaan, johon kotimaiset pienpanimot noihin aikoihin saivat kerran vuodessa tuoda uutuuksiaan, usein erikoisissakin tyylilajeissa. Siitä on tullut sittemmin ilmeisen vakituinen tuote, ja nykyään se istuu 5,4-prosenttisena myös ruokakauppavalikoimaan. Olut sisältää “aitoa Kouvolan Lakritsia” uutteen muodossa, mutta sitä lukuun ottamatta tuote on tehty perusraaka-aineista – ohramaltaasta, humalasta, vedestä ja hiivasta.

Karhu hyökkäsi tänä syksynä samoille apajille omalla Laku Portterillaan (5,5 %). Valkoinen tölkki kultaisine karhunpäineen on modernia designia, josta vastaa graafikko-muusikko Vilunki 3000. Oluena tämä on karkealla tasolla identtinen laitilalaisen kanssa, mutta tarkempiin spekseihin mentäessä pieniä eroja paljastuu. Maltaat ovat Laitilassa pale ale, dark ale, caramel 3000 ja chocolate, Karhussa taas pilsner, münchener, väri ja ruskea. EBUt eli katkeruus on Laitilalla 30, Karhulla 31. EBC eli väri on Laitilalla 340, Karhulla 250. Kantavierreväkevyys on Laitilalla 15,2°, Karhulla 13,7°.

Aistinvaraisesti oluet eroavat aika paljonkin. Karhu on tuoksultaan ja erityisesti maultaan selvästi täyteläisemmän lakritsinen. Humalan kanssa yhdistyessään lakritsiuute on makeutusainemaisen aniksinen, kuin kallioimarteen juuri, jonka jo lapsena tiesimme maistuvan lakritsille. Laitilan lakritsiportteri päästää tuoksussa ja myös maussa hiukan enemmän paahteisen brittiportterin pohjaa läpi, samoin mallasleipää, vaikka lakritsin maku toki sitäkin hallitsee. Laitilalainen on käynyt lähtötasoonsa nähden ohuemmaksi, joten kun energiasisällöt ovat oluissa käytännössä samat (Laitilalla 222 kJ, Karhulla 216 kJ per 100 g), olisiko Karhuun sitten vain kaadettu rutkasti enemmän lakritsiuutetta. Karhu muuten näyttää silmämääräisesti mustemmalta, vaikka EBC-luku pitäisi olla verrokkiolutta matalampi.

Portterit ja muutkin tummat oluet pilataan nykyään todella usein erilaisilla makeisilla, leivonnaisilla ja mausteilla. Laku on näistä niitä harvoja, joita itse siedän ja josta ihan pidänkin, vaikka olut olisi miltei ällöttävän makea ja paksu. Johonkin kymmenprosenttiseen portteriin maku voisi sulautua niin, ettei sitä edes epäilisi lisäaineeksi; näissä miedommissa ei. Kahdesta nyt testatusta ruokakauppavahvuisesta lakuportterista Laitila on olutmaisempi, Karhu säälimätön lakritsipommi. Alussa viileämpänä Karhun tuhti lakritsisuus vaikuttaa paremmalta idealta, mutta lämmettyään olut tuntuu vähän pahviselta ja keinotekoiselta, ja Laitila ajaa rinnalle tai jopa ohi.

Kuvat: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Sinebrychoff.

4 kommenttia artikkeliin ”Karhu Laku Portteri & Laitilan Lakritsi Portteri

  1. Tää oli taas mielenkiintoinen vertailu, kiitos. Itselle Karhu upposi paljon paremmin, tosin Laitilan viime maistosta on yli 3,5 vuotta aikaa. Pitää varmaan ottaa noi rinnakkain joku ilta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s