Bryggeri Weizen tuoreversiona – vehnäoluen siedettävä keveys

Viime viikon tapaan nouto Bryggeri Helsingiltä kuului viikonloppuun valmistautumisrutiiniini – nyt vain olut tuli haettua keskiviikkona, kun vappu pidentää viikonloppua alkupäästä. Tällä kertaa tarjolla oli hanaversio Bryggeri Weizenista eli jo panimoravintolan alkuaikoina kehitellystä saksalaistyyppisestä vehnäoluesta.

Olutmaailma on puhunut viime vuosina niin paljon humalavetoisten oluiden tuoreuden tärkeydestä, etten ollut juuri ajatellutkaan, miten hyvää tuoreus tekee myös hiiva- tai mallaspainotteisille oluttyyleille. Tai ainakin oletan että tuoreudesta on tässä Weizenissa kyse. Tällä kertaa ei ollut tilaisuutta verrata sitä saman oluen pulloversioon.

Pientä vertailukohtaa antaa kauppareissulta jokin aika sitten löytämäni Schneider Weisse Tap 7 Original. Se on Baijerin ehkä tunnetuimman vehnäolutpanimon perustuote. Toki Saksan-serkku on varmasti istunut aikansa kaupan hyllyllä ja muissa kuljetusketjun vaiheissa, mutta joka tapauksessa totesin sitä maistaessani, ettei tämä esikuva nyt minuun kovin suurta vaikutusta tehnyt.

Schneider oli samean kinuskinvärinen, miedosti mausteleivän tuoksuinen, mallasvetoinen olut. Vahvuutta on 5,4 % eli hiukan Bryggerin Weizenia (5 %) enemmän. Vaikka maistelut eivät tapahtuneet ihan rinnakkain, vaikutelmaksi jäi, että tyylilajin eri laidoilla mennään. Schneiderilla on ison ja syvällisen oluen elkeet mutta kärpässarjalaisen lihakset: yllättävää tukkoisuutta ja vetisyyttä näin klassisessa oluessa. Heikko tämä ei tietenkään ole, mutta parempaakin on baijerilaisten vastaavissa tuotteissa koettu.

Tuore helsinkiläisvehnä ei tosiaan pelaa samoilla valteilla vaan vetää vehnätyylin paljon kauemmaksi kukkaisen, purukumisen, päärynäisen ja aniksisen suuntaan. Keväisen kellertävä olut on kyllä utuinen niin kuin hefeweizenin jo nimensä puolesta kuuluu olla, mutta juuri tyylikäs keveys on nyt minusta sen avainpiirre. Ehkä Baijerin suunnalta löytyy esikuvia myös tämän luonteiselle hefeweizenille, mutta en ainakaan heti muista, mitä ne ovat.woxen

Jos kesästä tulisi ihanteellinen terassikesä, jolloin Helsingin parhaat hanaoluet kuohuisivat vehreillä ulkoanniskelualueilla, Bryggerin hana-Weizen saattaisi olla yksi niistä. En yleensä lajittele oluita kesä- tai talvioluisiin, mutta tämän Weizenin piirteet – lähes witbier-mäinen mausteinen pirteys ja hedelmäinen heleys – saavat melkein Suvivirren soimaan päässäni. Joku muu voi aistia siinä ohuutta ja makeuttakin, mutta minulle tämä tällä kertaa toimi mainiosti.

Toistaiseksi elämme kuitenkin suljettujen ravintoloiden aikaa, jota ainakin meille kuluttajille lievittää hieman näiden hanatuotteiden saanti mukaan myytävissä astioissa. Klassikot ovat aina kiinnostavia, ja esimerkiksi Olutkellarin eilisestä raportista bongasin sen tiedon, että myös Teerenpeli myy Lahden panimomyymälästään omaa vehnäoluttaan tuoreena mukaan.

2 kommenttia artikkeliin ”Bryggeri Weizen tuoreversiona – vehnäoluen siedettävä keveys

  1. Hefeweizen on parasta tuoreena! Se on kiva myös malttamattoman kotipanijan näkökulmasta, kun panopäivästä viikon sisällä voi nauttia siitä. Se käy nopeasti lämpimällä, siitä saa Weizenin aromit ja maut ja ne maistuvat heti. Muita tyylejä kannattaa kypsyttää ainakin pari viikkoa käymisen tai pullottamisen jälkeen. Jospa asuisin lähellä kävisin Bryggerissä, mutta en lähde pyöräilemään yhteensä 30 km ostamaan olutta…

    Tykkää

    • Näin se varmasti on – minulta tuo kotipanijan näkökulma puuttuu! Toivottavasti useammat growler-myyntiin kykenevät panimot tekevät weizenia nyt kun vielä muu jakelu on vähän puoliteholla.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s