Sateisen pääsiäispäivän oluet

Jos oikein tilannetta luen, Alkossa on tultu siihen pisteeseen, ettei pääsiäiseksi ole tilattu valikoimaan yhtä ainutta “pääsiäisolutta”. Katalogissa saattaa kummitella vielä Gotlands Wisby Påsköl, mutta jos näin on, se on jonkin vuonna 2019 (pääsiäiseksi?) hankitun erän jäänteitä. Yli 5,5-prosenttisia pääsiäisoluita ei siis tästä maasta nyt löydy, ellei jollakin pienpanimolla sitten ole sellaista omasta kaupastaan haettavissa.

Ruokakauppavahvuisia kotimaisia pääsiäisoluita on kyllä tarjolla, kuten viime vuonnakin. Koronakriisin jo alettua nappasin kolme sellaista naapurikaupunginosan K-supermarketista. Nämä näyttivät uutuuksilta tai ainakin sellaisilta, joita en ole edellisinä vuosina maistanut.

sdrMallaskoski oli tehnyt Easter Licorice Porterin (5,5 %). Lakritsijuurella maustettu portteri ei ole ihan suoranaisesti panimon aiempi Lempo Laku Porter salanimellä, koska viimeksi mainittu oli Alko-vahvuinen. Molemmissa on kuitenkin sama idea, eli viskimallasta ja lakua. Lakritsi on dominoiva maku, joka minusta sopii portteriin hyvin ja niinpä tästäkin oluesta pidin. Viskimallasta en olisi välttämättä maistanut sen alta, ellen olisi pullon kyljestä lukenut. Humalana oli Centennial, joka sekin lähinnä täydensi makua, IBU-lukemat (32) huomioon ottaen maltillisella katkeruudella.

Setin toinen tumma olut oli Mustan Virran Pääsiäisolut (4,6 %), panimolta, joka nykyään näkyy kulkevan Olaf Brewing -nimellä. Savonlinnalaiset ovat saaneet viime viikkoina näkyvyyttä myymällä valmistamaansa käsidesiä, mutta esimerkiksi kunnianhimoisen Arctic Beer Festivalinsa he joutuivat koronapulmien takia lykkäämään tulevaisuuteen. Pääsiäisoluesta ei ole pidetty niinkään meteliä, eikä pullostakaan selviä muuta kuin “tumma olut” ja perusraaka-aineet vesi, ohramallas, humala ja hiiva.

Jostain on kuitenkin kulkeutunut nettiin tieto, että tämä on nimenomaan tumma ale, vaikka hiivan laji ei olisi puhtaasta tuoksusta ja melko simppelistä mausta ainakaan minulle välttämättä aistinvaraisesti selvinnyt. Maltainen ja multainen, hieman paahteinen maku ei aivan suoraan viittaa sen kummemmin Tšekki–Saksa-akselille kuin Brittein saarillekaan, joten onko tämä enemmänkin nykyamerikkalainen dark ale, joka vain on humaloitu kerrostalopedaalilla?

Stadin Panimo eli oman kulmakuntamme lähipanimo juhlisti puolestaan koronapääsiäistä Red Passion Alella (5,5 %). Kun pääsiäisenä muutenkin pohditaan syntyjä syviä, voi nyt taas miettiä, mikä red ale oikein on. Toisaalta on “Irish red ale”, joka oli nykyisen pienpanimoliikehdinnän alkaessa juuri sen verran eriytynyt brittiesikuvistaan kuten bitteristä, että joku saattoi keksiä sen olevan oma oluttyylinsä. Toisaalta red ale on myös American amber ale -tyylistä käytetty nimi, jolloin puhutaan usein vahvemmasta, tuhdimman maltaisesta ja kovastikin humaloidusta makupommista.

Stadin pääsiäiskärsimysolut kuuluu epäilemättä jälkimmäiseen karsinaan pikemmin kuin ensimmäiseen. Kovin mahtaileva se ei kuitenkaan ole, vaan tuntuu olevan suunnattu jopa enemmän passiohedelmän kuin red alen ystäville. Kirpakka ja trooppiselle haiskahtava hedelmä hallitsee makua selkeämmin kuin itse olisin toivonut. Kyllä stadilaiset asiansa osaavat ja tässäkin on mukana myös sitä “hyvää red ale -makua”, mutta ehkä allekirjoittaneen pitäisi jättää hedelmällä maustetut oluet niille, jotka sellaisia yleisesti arvostavat. Sanaleikkiä konkretisoitiin nyt sekä passiohedelmän että etikettiin painetun orjantappuraseppeleen voimalla.

Näin on taas yksi pääsiäispäivä vietetty arkivahvuisia pääsiäisoluita maistellen. Jos ensi vuoteen mennessä virus ei ole tuhonnut koko olutalaa, pitää ehkä tilata myös verkkokaupoista muutama ulkomainen juhlaolut kevään minilomaa piristämään. Pisteitä kuitenkin jälleen kotimaisille pienpanimoille siitä, että jonkinlaista suomalaista pääsiäisolutperinnettä on kaikesta huolimatta jaksettu ylläpitää. Omaan kaappiini kuitenkin mahtuisi hyvin esimerkiksi pari belgialaistyylistä pääsiäisjuomaa, jossa paaston loppumisen kunniaksi olisi prosentit lähempänä kymmentä kuin neljää.

3 kommenttia artikkeliin ”Sateisen pääsiäispäivän oluet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s