Oluthistoriallinen joulukalenteri 2019, luukku 9

Stilton on jouluherkku myös kotimaassaan Englannissa, vaikka en tiedä varmasti miksi. Sellaisen selityksen olen ainakin lukenut, että maito on parhaimmillaan lehmien laidunkauden lopussa ja siitä on kolme kuukautta – juuri stilton-juuston kypsymisaika – joulunpyhiin.

Stilton ja portviini on klassinen yhdistelmä, mutta mikä olut sopii stiltonin kanssa parhaiten? Garrett Oliver, jonka mukaan stilton syntyi alun perinkin oluen kumppaniksi, pitää barley winea luontevimpana valintana. “Yhdistelmä on niin loistava, että brittiaatelisto piti sen salassa meiltä muilta sukupolvien ajan”, Oliver väittää The Brewmaster’s Table -kirjassaan.

Helsingin ravintola Gambrinissa, osoitteessa Fabianinkatu 14, tarjoiltiin syksyllä 1893 Guinnessin Extra Stoutia ja Stiltonia. Jos nykyinen mieto Guinness ei tunnu äkkiä ajatellen hyvältä yhdistelmältä juurevalle homejuustolle, kannattaa muistaa, että portterit ja stoutit olivat 1800-luvun lopullakin vielä paria piirua nykyistä vahvempia. Guinnessin miedoin versio eli perusportteri oli Ron Pattinsonin mukaan 1890-luvulla ominaispainoltaan yli 1,060 ja Extra Stout yli 1,070. Tuo Gambrinin myymä olut lienee siis ollut yli 7 % vahvuista tilavuudeltaan, eikä nyt muutenkaan ole syytä samaistaa sitä maultaan Guinnessin nykyversioihin.

guinness-gambrini-nya-pressen-4-8-1893

Tuolloin 1890-luvulla Guinnessin Dublinin panimo oli maailman suurin panimo, ja joitakin eriä sen jättiläismäisestä tuotannosta päätyi ajoittain tänne kaukaiseen Suomeemmekin. Lehti-ilmoitukset eivät toki kerro kaikkea oluthistoriasta, mutta niiden perusteella Guinnessin Extra Stoutia myi pari kauppiasta 1890-luvun alkuvuosina ainakin Vaasaa ja Oulua myöten. Sitä saatettiin nimittää myös “Englannin portteriksi”.

Muissa uutisissa panimo näkyi muun muassa näin (Uusi Suometar 8.1.1891):

“Uusia paireja ja paroneja on Englannin kuningatar tehnyt uuden-wuoden-päiwänä monta. Niiden joukosta mainittakoon kuuluisa oluenpanija Sir Edward Guinness, joka äskettäin lahjoitti useampia miljoneja työwäenasuntoja warten…”

gambrini-paivalehti-26-09-1894Vuosisadan vaihteessa Porvoon Panimo ryhtyy mainostamaan omaa portteriaan pääkaupungin sanomalehdissä kuvailemalla sitä Guinnessin menetelmällä valmistetuksi. 1900-luvun ensikymmenellä ilmoitus tällä tekstillä ilmestyi lähes päivittäin esimerkiksi Hufvudstadsbladetissa. Näin Uudessa Suomettaressa vuonna 1900:

“Porvoon Portteria valmistetaan Dublinin (Guinness Brewery) panotavan mukaan ja on kaikkien portterintuntijain suosima ja tunnustettu parhaimman makuiseksi.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s