Hyvinkää afterwork

On pikkukaupunkeja, joiden olutrintamalla ei tapahdu juuri mitään, ja sitten on sellaisia, joissa hörhöt voivat viettää kohtuullisen kiinnostavankin illan. Minulla on ollut nyt kahtena vuonna tilaisuus katsastaa Hyvinkään oluttarjontaa, kun paikkakunnalla asuva kaveri on järjestänyt syksyisen illanvieton, johon suunnistaessa olemme ehtineet pistäytyä parilla baarirastilla.

Hyvinkäällä etkot hyvän oluen merkeissä onnistuvat vaivatta. Pääkadulla Hämeenkadulla kaksi oluenystävien mekkaa Joutsen ja Crafters edustavat ensimmäisen ja toisen sukupolven olutbaareja. Joutsen, joka kuuluu HOK-Elannon Oluthuoneisiin, on perinteisempi erikoisolutpubi, jonka liitutaulun olutlista alkaa trappistioluilla. Crafters on perustettu kolme vuotta sitten, ja sen lista löytyy tiskille printatun monisteen lisäksi Untappdista.

Eilen perjantaina Oluthuone Joutsenen – kuten muidenkin Oluthuoneiden – lokakuun tarjousoluena oli Ayinger Kirtabier (5,8 %). Sen hinnasta sai S-etukorttia vilauttamalla euron pois. Kirtabier on mainio juhlaolut, josta kirjoitin pari vuotta sitten maistellessani sitä paikan päällä Ayingissa. Joutsenen valikoima ei ehkä tarjoa minulle mitään uusia tajunnan räjäyttäviä elämyksiä suosikkityyleissäni, mutta toisaalta minulla ei ole myöskään suuria vaikeuksia löytää sieltä oluita, joita haluan nauttia. Belgialaista, brittiläistä ja saksalaista perinnettä löytyy uudempien craft-tyylien rinnalla. cof

Siinä missä Joutsen nojaa lohenpunaisiin seiniin ja tummiin puupaneleihin, Crafters on ulkoiselta olemukseltaan pikemminkin amerikkalainen rokkibaari maalaamattomine puuseinineen ja synkkine pääkallokoristeineen. Tyypilliseen craft-tyyliin IPAn, imperial stoutin ja hapanoluiden ystävät ovat hana- ja pullovalikoimien ydinkohderyhmä. Muitakin tyylejä on pistemäisesti otettu huomioon, ja satunnaisesti kadulta sisään eksyvien perusjamppojen varalta hanassa on myös Sandelsin lageria.

Join Cloudwaterin IPA-tyylistä Fireflies At Gage Hill Homesteadia, jonka huomattava vahvuus (11 %) itse asiassa paljastui minulle vasta pöydässä, kun kääntelimme komeaa mustanpuhuvaa tölkkiä. En kadu valintaa, koska makea ja intensiivinen ote sopii omassa suussani näihin mehuisiin itärannikon tyylisiin oluihin. Maltillisemmissa neipoissa tuoreus on kriittinen tekijä, ja yhtään vanhemmissa tölkeissä humalan aromien tilalle asuu pian meriveden ja mineraalien suolainen sekavuus tai katkera polte. cof

hyvinkaa_crafters3Viime vuonna pistäydyimme näiden kahden paikan lisäksi Lucky Pubiin, joka on omalla tavallaan sympaattinen pienen sisäpiirin lähiökuppila. Meitä ei katsottu pahalla, vaikka varmasti paikassa ei aivan joka päivä nähdä outoja pääkaupungin eläviä. Hanaolut oli Karjalaa tai vastaavaa isojen panimoiden bulkkia, mutta erittäin tuoretta ja hyvässä kunnossa – ehkäpä kierto on riittävän nopea. Jos tämä on aidompaa hyvinkääläistä olutkulttuuria kuin vaikkapa trendikäs Crafters, olkoon sitten niin. Siihen en ota kantaa.  Joka tapauksessa kaupunki, joka tarjoaa näin erilaisia baarikonsepteja erilaisten kuluttajien tarpeisiin aina vaativimpiin craft-hörhöihin saakka on oikealla tiellä ja toivotan onnea kaikille niille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s