Korruptiokoira: Rekolan Panimon uutuudet

Yksi kotimaisista suosikkipanimoistani, Rekolan Panimo, otti yhteyttä hämäräperäisissä merkeissä. He halusivat tarjota uutuuksiaan ennakkomaisteluun suositussa olutblogissa. Niinpä sovimme tapaamisen vanhaan tienristeykseen, jossa salamyhkäinen musta salkku vaihtoi omistajaa.forest_flickr_wilmer-nilsson_cc-by-2-0-att

Lupasin, että oluet arvioidaan tässä blogissa ennen kuin yksikään haaskalintu ehtii astialle. Ylisanoja ei säästeltäisi. Vastapalveluksena panimo vakuutti, että Korruptiokoiralla olisi exclusivité totale. Kenellekään muulle ei hiiskuttaisi ennen kuin aika on kypsä.

Tässä siis ensimmäisiä vaikutelmia oluista, joita muut eivät ole vielä päässeet nautiskelemaan.

Kaffe Stout (5,5 %)

Sekä tuoksussa että maussa on selvästi kahvia. Sikäli nimeen sisältyvä lupaus lunastetaan. Tämä kahvisuus on mukavaa, ehkä turhankin mukavaa pehmeää maitokahvia. Olut on etikettinsä mukaan laktoosilla makeutettu, mutta ei se suinkaan ole mikään makein koskaan maistamani stout.

Kahvitauoillahan minä olen ärhäkän mustan kahvin ystävä, joten siinä mielessä hyvä, että tässä oluessa koneöljyn kitkeryyttä simuloi pieni humalan puraisu. (Aika pieni tosin.)

Kahvistout on nyt niin valtavirta-hip tyyli, että omaperäisyyspisteitä ei Rekolalle voi valitettavasti antaa. Olutkellari uumoili, että tämän tuotteen vahvuus 5,5 % olisi viritetty tulevaa alkoholilakia ja maitokauppoja ajatellen. Siinä todellisuudessa tämä olut voisi kököttää Starbucksin jääkahvien rinnalla Alepan pienessä tyrkkyjääkaapissa kassojen lähistöllä.cof

Talven tähti (4,3 %)

Ensimmäinen tuoksahdus panimon lähettämästä pullosta viittaa miellyttävään joulu- tai talviolueen: on pienesti mausteita ja jonkinlaista sitrushedelmän kuoren tuntua. Maku kyllä sopii tuoksun antamiin vihjeisiin. Ihmetystä aiheuttaa kuitenkin selkeä happamuus: sitrus on uinut mukaan myös makuun.

Nyt nimittäin sattui olemaan niin, että Korruptiokoiralla on jääkaapissa myös ruokakaupasta äskettäin ostettu versio identtisestä Talven tähdestä (ei siis aikaisempi Alko-vahvuinen tuote). Se otettiin rinnalle hörpättäväksi. Siinä tätä sitruunaista olemusta ei tunnu olevan, vaan makua hallitsevat ehkä hiukan liiankin ylväästi erilaiset joulumausteet.

En pysty näiden kahden pullon perusteella sanomaan, mitä panimo on tarkalleen halunnut Talven tähdellä saavuttaa. Varmaan ainakin teoriassa happamuus ja lievä sitruuna-Fairyn maku voisi viitata pilaantuneeseen yksilöön.

Yleisenä kommenttina tällä joulu- ja talvioluiden saralla voin sanoa, että toivoisin henkilökohtaisesti panimoiden panostavan hieman vahvempiin tuotteisiin ja yrittävän pitää maustearsenaalin niin kurissa kuin mahdollista. Sitrushedelmät ovat tietenkin myös sallittuja, mutta niistä ei saa jäädä epäilystä tahattomasta happamuudesta.

Juhla Pils (4,5 %)

Rekolan lootassa oli siis myös etiketitön ”pimeä pullo”, joka panimon saatekirjeen mukaan sisältää heidän Suomi100-juhlavuotta varten panemaansa pilsiä. Oletan että kyseessä on Ratebeerissa Juhla Pilsiksi nimetty 4,5-prosenttinen lager.

Minulla ei ole mitään erityistä tätä pilsiä vastaan, mutta sekä tuoksussa että maussa tuntuu jokin kasvikunnan elementti, jota jään hieman märehtimään. Ei kai tämä ole sitä hernettä, josta hörhöt moittivat erään toisen kotimaisen pienpanimon lagereita, vai onko kyseessä vain humalasta tai jostain muusta johtuva ruokaisa ruohoisuus? Pullo ehti loppua, ennen kuin osasin päättää.mde

Kuinka tiukka humalointi muuten on pilsissä tarpeen? Arden näkemyksen mukaan katkeruus puuttuu tästä oluesta lähes kokonaan. Humala kuuluu toki pilsin rakenteeseen, ja minusta tässä juhlapilsnerissä on sitä sen verran, että pilsneri-nimitys on paikallaan. Onko lopputulos sitten tšekkiläisen jalo vai vaatiiko vielä virittämistä, siitä voidaan keskustella.

Käytän kuitenkin tilaisuuden antaakseni Rekolan Panimolle tunnustusta siitä, että juhlavuoden tuotteeksi on valittu melko vähäalkoholinen pohjahiivaolut. Ne eivät ole helpoin laji.

**************

Jos haluat Korruptiokoiran haukkuvan panimosi uutuusoluet, tiedät mitä tehdä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s