Viralliset oluttrendit vuodelle 2017

Happamia ja lagereita, sanoivat ketut (jälleen kerran) tulevan vuoden oluista. Ja tietysti IPAa, varsinkin Uudesta-Englannista.

Blogivuosi saa alkaa nyt vähän kepeämmällä asialla. Kuten tiedetään, vuodenvaihteen aikaan erilaisilla olutsivustoilla tarjoillaan ennustuksia siitä, mitkä trendit hallitsevat olutmaailmaa seuraavana vuonna.

Jotkut kristallipalloon katsojista ottavat aiheen varmasti aika vakavissaankin. Omana huvinani on ollut vilkaista pari katsausta pintapuolisesti läpi ja ehkä toisella silmällä seurailla niiden toteutumista vuoden mittaan.crystaldog-flickr-jim-frost-cc-by-2-0-att

Viime talvena kokosin kuitenkin vuodelle 2016 tarkoitetuista trendikatsauksista jopa blogipostauksen. En sinänsä usko, että näistä ennustuksista mitään suurta totuutta löytyy, mutta on kiinnostavaa katsoa, miten ne elävät vuodesta toiseen. Nostin tuolloin erityisesti useammassa tekstissä esiintyneen arvauksen craft lagerin läpimurrosta. Tapahtuiko sellaista?

Ainakin näppituntumalta lagerin nousu taisi kyllä saadakin lisää kierroksia viime vuonna. Sekä kotimaassa että ulkomailla varsin relevantit panimot lanseerasivat uusia pohjahiivaoluita. Suomessa lisäksi Mufloni Pilsner valittiin kesällä Suomen parhaaksi olueksi. Ei lager silti mitenkään syrjäyttänyt pintahiivaoluita käsityöoluen aallonharjalta.

Nyt seuraa samantapainen tiivistys vuodelle 2017 povatuista oluttrendeistä. Ei ehkä yllätä, että lager on jälleen mukana useimmissa ennustuksissa. Niiden mukaan kevyiden ja/tai perinteisten pohjahiivatyylien kuten pilsnerin tai Märzenin kysyntä kasvaa. Myös Kölsch (vaikka pintahiivaolut onkin) mainitaan muutamassa.

Kävin tällä kertaa läpi viitisentoista trendiartikkelia. Oikeastaan vain happamien oluiden jatkuva suosio kerää yhtä monta mainintaa kuin erilaiset lagerit yhteensä. Dry-hopped sours ja kettle souring saavat kumpikin useamman maininnan, samoin villihiivakäyminen. Sekä saison että gose esiintyvät, mutta yleisemmin ei puhuta tietyistä hapanoluiden tyyleistä.

Uutuutena Uuden-Englannin IPA

Edelleenkään kukaan ei ennusta myöskään sitä, että IPAn valtakausi käsityöoluen globaalina kuningastyylinä olisi suoranaisesti loppumassa. Kaikissa trendiveikkauksissa IPAa ei mainita, mutta suurimmassa osassa kyllä. Vuosi sitten puhuttiin muistaakseni erityisesti sessio-ipoista, nyt veikataan alkoholiprosentin madaltumista eri oluttyyleissä.headytopper_flickr-breville-usa-cc-by-2-0-att

Yleisimmin esiintyi tällä kertaa sanapari ‛juicy IPA’. Näyttää, että sillä viitattiin varsinkin niin sanottuun New England IPA -tyyliin, jonka edustajat ovat hedelmäisen makeita ja pikemminkin utuisia kuin kirkkaita. Makeuden vaikutelma voi siis olla lähinnä suhteellinen, jos on vaikkapa tottunut kuivempaan ja vahvan humalaiseen länsirannikon IPAan. Joissakin tapauksissa ‛juicy IPA’:lla on tarkoitettu kai sellaisia oluita, joissa mehuisuutta tehostetaan lisäämällä hedelmää. Vaikutelman saa kuitenkin aikaan ihan oluen perusraaka-aineillakin.

Hedelmien käyttämisestä puheen ollen, yksi edelleen jatkuva trendi näiden ennustusten mukaan on oluen maustaminen kaikella mitä kaapista löytyy. ‛Weird beer’, ‛wacky flavours’, ‛culinary crossovers’, ‛unconventional ingredients’… Kurkkua, vaahtokarkkia, hummerinkuoria, häränkiveksiä ja niin edelleen. Myös vanhoja tuttavuuksia kuten kahvia.

Mitään varsinaisia hiljaisia signaaleja en sanoisi näiltä listoilta löytäneeni. Jotkin kertamaininnat kuten meksikolainen lager olivat sellaisia, joita en varsinaisesti odottanut. Muuten mentiin aika tutuilla linjoilla: tynnyrikypsytyksestä puhutaan edelleen, ja savunmaku kenties voimistuu.

On selvää, että tällaiset trendiveikkaukset kiertävät luultavasti melko pientä kehää, niin paljon olutkirjoittajia kuin maailmassa nykyisin onkin. Amerikkalaisiahan näistäkin useimmat olivat, osa muista englanninkielisistä maista. Moni katsaus perustui lokakuun Great American Beer Festivalissa tehtyihin havaintoihin. Sisäsiittoisuuttakin saattoi esiintyä, eli joku ennustaja ehkä perusti arvionsa toisten trendsetterien kirjoituksiin.

Yhtä kaikki, tällaisia muotoja paljastui Olutkoiran uudenvuodentinoista tänä vuonna. Ehkä sulattelemme seuraavia hevosenkenkiä vuoden 2018 alussa.

(Lähteet: TAPS The Beer Magazine, Bon Appetit, CrushBrew, PASTE Magazine, The Independent, Inforum.com, BeerArmy.com, Craft Beer Marketing Group, TheTaste.ie, TheFreshToast.com, Touch Bistro, UNCORKD, 303 Magazine, CBCNews, Tasting Table, Stuff.co.nz, The Beverage Journal, Craft Beer Tastings, Better Wholesaling)
Advertisements

7 kommenttia artikkeliin ”Viralliset oluttrendit vuodelle 2017

  1. Hyvä teksti taas!

    Sanoisin että se the vuoden 2017 oluttrendi on tuo NE IPA. Perustan väitteeni seuraamiini ulkomaisiin olutblogeihin sekä kotimaisten että ulkomaisten pienpanimoiden tuotteisiin, kuin myös siihen mitä jengi tilailee ulkomailta ja hehkuttaa untappdissa. Lisäksi tämä on sellainen oluttyyli joka voisi hyvin maistua valtavirran suussakin.

    Happamien oluiden nousu oli jo pari vuotta sitten, vaikkei siitä nyt mitään kunnon buumia tullut, ja vastaavasti lagereita ei mielestäni tullut mitenkään erityisen paljon lisää viime vuonna, vaikka siitä trendiä povattiinkin. Ja toisaalta Suomessahan pitkään myydyimmät pienpanimo-oluet on muutenkin olleet vuositolkulla lagereita, joten sinänsä tilanne on vinoutunut. Mufloni Pilsnerkin on jo vuosia vanha tuote, itse olen juonut sitä jo SOPPissa 2013. Samoin vuosia vanha tuote on tölkissä myyntimenestykseksi muodostunut Stadin American Lager.

    Vastaavasti hedelmä/mausteoluet ja tynnyrikypsytteet ovat liian laaja käsite yksittäiseksi trendiksi, ja niitä tehdään kuitenkin niin marginaalisesti, ettei voida puhua mistään trendistä etenkään tälle vuodelle, onhan niitä aina jonkin verran tehty. Hörhöille maistuu ja CBC on varmasti taas näitä pullollaan (pun intended (vaikka kegeistähän ne tarjoillaan)), mutta mites skenen ulkopuolella?

    Tykkää

    • Kiitos kommenteista!

      Olen aivan samaa mieltä NE IPA:sta, näin juuri varmaankin on. Lagerin suhteen vähän ihmetyttää, mistä tulee tuo hanakkuus sitä nostaa trendiksi. Periaatteessa väittäisin kyllä, että lagereista puhuttiin vuonna 2016 enemmän kuin edellisinä vuosina, mutta se voi olla näköharhaa – kun keskittyy näkemään jotain, sitä myös näkee. Kukkoa, Kuohua tai Keisaria en sekoittaisi tähän kuvioon, vaan trendilager olisi jotain sellaista, mitä edelläkävijäpanimot tekisivät sen sijaan että tekevät esim. IPA/IS/souria. Hapan olut tai tietyt happamat oluet sen sijaan ovat musta ihan selkeä trendi, ei vain todellakaan mikään uusi enää (ja esiintyy siis ehkä lähinnä hörhömarginaalissa).

      Ajattelin muuten tässä postauksessa tosiaan lähinnä vaikeasta tai keskivaikeasta oluthörhöydestä kärsiviä harrastajia. Skenen ulkopuolisia trendejä pitäisi kai miettiä ihan erikseen…

      Tykkää

  2. Joo. Unohtui myös sanoa, että Suomessa ei voi tulla sessio-oluttrendiä koska täällä muutenkin suuri osa tuotetuista oluista on sessiovahvuisia (=maitokauppavahvuisia). Esim Viron suosituimmalla panimolla Põhjalalla on vain ihan pari hassua tuotetta, joita voi myydä Suomessa maitokaupassa. Ja ehkä samasta syystä se lager-trendikin tuntuisi hassulta, koska pienpanimolageria on ollut aina paljon tarjolla kyllästymiseen asti (niin pilssistä bulkkiin kuin India Pale Lageriinkin).

    Tykkää

    • Just näin! Tai toisin ilmaisten, Suomessa on pysyvä sessiotrendi päällä. Samasta syystä en osaa laskea ruokakauppojen lukuisia pienpanimolagereita ihan täysin tähän kysymykseen mukaan, koska luulisin niiden valmistamisen syynä olleen – ei mikään lagerin trendikkyys – vaan se että a) sitä neljäpilkkuseiskaa on tehtävä selviytyäkseen b) lager sopii tyylinä suht hyvin miedompiin oluisiin ja c) kun kerran kaikki muutkin.

      Tykkää

  3. Kuulin, että eräs suurempi kotimainen panimo toisi kesäksi cream alen kauppoihin. Onkohan ensimmäinen suomalainen tämän tyylin olut?

    Tykkää

    • Ei ole minulle ainakaan tainnut osua koskaan suomalaista cream alea vastaan. Mutta sen verran paljon panimoita on tässä maassakin tullut ja mennyt, että mahdotonta vannoa, ettei sellaista joskus ole joku tehnyt. Ehkä joku muu osaa täydentää?

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s