Montako olutkauppaa esimerkiksi Helsinkiin mahtuisi?

Keskustelu suomalaisen alkoholilainsäädännön muuttamisesta on taas virinnyt viime päivinä. Paljon toistuu tuttu viinit maitokauppoihin -slogan, mutta mieluummin kai viinejä ostaisi viinikaupasta ja oluita olutkaupasta?

Ties vaikka jo lähitulevaisuudessa koittaisi se aamu, jona heräämme erilaiseen Suomeen. Mietoja viinejä ja vahvoja oluita saa muualtakin kuin valtion liikkeistä. Kansalaisten päiväunet, joissa kaikki ruokajuomat voi hankkia ruokien mukana Prismasta, Citymarketista tai Lidlistä, ovat käyneet toteen.

Mielenkiintoista olisi tietysti nähdä, millaiset viini- ja olutvalikoimat ruokakauppoihin kehittyvät, tai vaikka R-kioskeihin. Omat erityiset odotukseni kohdistuisivat kuitenkin siihen, että uusi tilanne avaisi mahdollisuudet myös elintarvikekaupan ketjuista riippumattomien olut- ja viinikauppojen perustamiseen.

Niin: tällaisina aikoina ei tunnu kaukaiselta sekään todellisuus, että Suomessa voisi elättää itsensä pitämällä pientä indie-olutkauppaa jossain kivijalassa. Ainakin isompien kaupunkien keskustoissa hyviin sellaisiin luulisi riittävän asiakkaita. Totta kai Suomeen mahtuu myös aika monta nevaa, kairaa ja lakeutta, jossa näin onnellisesti ei ole.

Bryssel, oluen ikuinen kaupunki

Minulla on aavistus – jota tosin en pysty todistamaan – että niin erikoisolutkauppa kuin erikoisolutbaarikin ovat Brysselistä lähteneitä ilmiöitä.

Hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva Bières Artisanales -kauppa (aka BeerMania) on ollut toiminnassa vuodesta 1983 asti.

Puotia pitää avulias Nasser Eftekhari, joka on luettava Belgian olutcomebackin uranuurtajien joukkoon. Hänen tarinansa iranilaisena olutintoilijana, joka lähti ajatollahien maasta tuskastuttuaan alkoholipitoisen oluen kieltoon, on varsin erikoinen jo itsessään. Eftekharin uskonto, zarathustralaisuus, ei nimittäin kiellä alkoholia, ja Belgiassa hän on päässyt toteuttamaan kutsumustaan.

Vaikea on kuitenkin kuvitella sitäkään, että kovin monessa muussa maassa olisi voitu tuota ennen toteuttaa vastaavalla konseptilla satojen olutmerkkien valikoimalla varustettua pullokauppaa. Ehkäpä Eftekharin kauppa onkin maailman ensimmäinen lajissaan. Jos samanlainen on jossain ollut aikaisemmin, olisi kiinnostavaa tietää!

biertempel_flickr-aolin-cc by 2-0-attVanhaan kaartiin täytyy Brysselissä laskea myös ydinkeskustan suosittu De Bier Tempel, joka viettänee näihin aikoihin 20-vuotisjuhliaan. Uudempia tulokkaita ovat Beer Planet, jossa on myös laaja valikoima, sekä Délices & Caprices, joka puolestaan kilpailee maistelutarjonnallaan ja sympaattisella palvelulla. Kaikkein tuorein yrittäjä lienee Malting Pot, jonka olutlistasta puolet on ei-belgialaisia tuotteita! Myös ainakin Beer Planetilla on ulkomaista tarjontaa, joskin vähemmistössä.

Kun ottaa huomioon, että Bryssel on ollut jo vuosia yksi tunnetuimpia olutintoilijoiden matkakohteita, luulisi kaupungissa olevan paljon enemmänkin hienoja belgialaisoluisiin erikoistuneita kauppoja.

Karu todellisuus on kuitenkin toinen. Suurin osa ”olutturisteista” on ainakin toistaiseksi tyytynyt siihen, että monista keskustori Grand’Placen ympäristön turistikaupoista ja elintarvikekioskeista löytyy välttävä muutaman kymmenen yleisimmän belgialaisoluen valikoima. Esikaupungeissa on lisäksi isoja automarketteja, joissa on melko hyvät belgialaisten oluiden valikoimat. Niinpä varsinaisiin olutkauppoihin on oikeastaan asiaa vain niillä, jotka haluavat ehdottomasti harvinaisempaa.

Maailman oluet matkaan

Kun astuu sisään hyvään olutkauppaan missä tahansa maailmalla, tuntuu siltä kuin olisi tullut kotiin. Tiskin takana on asiantunteva ja ystävällinen myyjä, ja valikoimiin on onnistuttu poimimaan parhaat palat eri maiden kiinnostavimmilta pienpanimoilta, joukossa niin uusia kuin vakiintuneita. Hyllystä löytyy riittävän monia eri oluttyylejä, ja pullojen lisäksi tarjolla on ehkä olutkirjallisuuttakin sekä laseja ja muuta tarpeellista.

Bruisin-Ales_Flickr-Adam-Sonnett-cc-by-sa-2-0-attEurooppalainen olutkauppa on tosiaan usein myös paikka, jossa voi tutustua muiden maiden parhaisiin oluihin. Esimerkiksi Amsterdamin mainio De Bierkoning (per. 1985) väittää tällä hetkellä myyvänsä yli 1 500 olutta eri maista, mikä tarkoittaa siis muualtakin kuin Hollannista ja Belgiasta. Muistelen ostaneeni De Bierkoningin tiskiltä aikoinaan mukaani De Molenin oluiden lisäksi Ron Pattinsonin Amsterdam Pub Guide -oppaan.

Pariisin matkalla muutama vuosi sitten tuli yllätyksenä, että kävelymatkan päässä hotellilta oli kaksikin olutpuotia. Pariisi on hurahtanut käsityöolueen, ja kaupungissa on itse asiassa nykyisin lukuisia kauppoja, joissa on laaja valikoima erimaalaisia oluita. Ensimmäisessä pariisilaisessa olutkaupassa, jossa itse kävin, myyjä tarjoutui laittamaan ostamani huoneenlämpöiset pullot pariksi minuutiksi jäähdyttimeen, jotta saan ne mukaani kylminä. Tätä en ollut ennen nähnyt. Totesin jälkikäteen netistä, että kaupalla oli kohtalaisen erikoinen nimikin, People Drug Store.

Etelänaapurissa Tallinnassa yksi olutshoppailijan kohde on ollut jo joidenkin vuosien ajan Drink Shop. Kalseasta nimestään huolimatta kaupassa on hyvän olutpuodin tunnelmaa, ja valikoimassa on muutakin kuin uusinta virolaista craft beeriä. Drink Shop voitti sydämeni takavuosina myymällä mahtavaa belgialaista Sint-Bernardus Abt 12° -luostariolutta. Vanhassakaupungissa myös Koht hoitaa tuplavirkaa baarina, jolla on laaja valikoima ulosmyyntioluita. Tallinnassa on tietysti kourallinen muitakin olutostospaikkoja.

Helsingin olutkaupat vuonna 20xx

Helsingissä on tällä hetkellä 35 kauppaa, joista saa ostaa yli 4,7 % vahvuisia oluita. Niistä noin 20 on kantakaupungissa.

Alle 4,7 % vahvuista olutta myy lisäksi neljä Prismaa, neljä Citymarketia, reilu 50 pienempää K-kauppaa, satakunta S-Marketia ja Alepaa sekä muutama Lidl, reilu 50 Siwaa tai Valintataloa, satakunta R-kioskia ja sekalainen joukko muita kioskeja ja edellä mainittuihin ketjuihin kuulumattomia kauppoja. Muutamissa isoimmissa marketeissa valikoima on todella laaja ja monipuolinen.

Jos totta puhutaan, omalla ymmärrykselläni on mahdotonta arvioida, miten tähän kuvioon istuisivat itsenäiset olutkaupat siinä tapauksessa, että Alkon monopoli joskus purkautuisi. Olisi hauska nähdä jonkun markkinatutkijan näkemys aiheesta. Kai jossain on tehty jopa kyselytutkimusta siitä, mistä ihmiset haluaisivat oluensa ostaa, jos ennen valtion viinakaupoissa myyty olut yhtäkkiä vapautuisi?

Voisi veikata, että Kampin K-supermarket ja muutama muu maamme johtava alle 4,7-prosenttisten erikoisoluiden myyjä on jo tehnyt suunnitelmia senkin varalle, että myyntiin saisi joskus ottaa vahvempiakin oluita pieniltä panimoilta. Ne kuluttajat, jotka ovat oppineet hakemaan oluensa näistä kaupoista, pysyisivät varmasti uskollisina asiakkaina – kai entistä uskollisempina, jos olutvalikoimaa voitaisiin kasvattaa myös vertikaalisesti.

Muissa Euroopan pääkaupungeissa on tyypillisesti muutama riippumaton laajan valikoiman olutkauppa, mutta ei esimerkiksi kymmeniä tai satoja. Joissakin maissa vähittäiskaupan ketjuilla on pienempi rooli kuin Suomessa, ja niissä saattaa olla pienten erikoiskauppojen perinnettä myös muilla ruoka- ja juomakulttuurin osa-alueilla. Toisaalta on kaupunkeja, kuten Tallinna, joissa tarjonta taas on poikkeuksellisen hyvä sen takia, että ostajia tulee paljon myös naapurimaan puolelta.

Kun kaikki tällaiset reunaehdot ottaa huomioon, voisi kuvitella, että esimerkiksi helsinkiläisten ostovoima ja -halut riittäisivät tulevaisuudessa elättämään ainakin paria-kolmea tai ehkä useampaakin ketjujen ulkopuolista olutmyymälää, jos olutmyynti vapautuisi.

Ehkä jokin niistä olisi viinikauppa, jolla olisi lisäksi hyvä olutvalikoima (tai toisin päin). Lisäksi esimerkiksi Hakaniemen hallin Lentävän lehmän tyyppinen herkkukauppa voisi poimia myyntiin pari hyllyllistä juustojensa kanssa sopivia viinejä ja oluita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s