Maailman parhaat olutkaupungit (ja Helsingin kaljakellunta)

Maailman parhaiden olutkaupunkien listoja on useita ja monenlaisin kriteerein koottuja. Mitä kaupunkeja listoille päätyy ja miksi?

Suuri osa parhaiden olutkaupunkien listoista on varmasti laadittu stetsonista vetämällä, näppituntumalta ja hihasta ravistamalla. Toisissa, kuten tässä, on esitetty joukko perusteluita, joita noudattamalla kaupungit on valittu. Nämä kriteerit ovat jopa ainakin teoriassa mitattavissa ja tarkistettavissa – tosin viimeisenä ja lopullisena valintaperusteena ovat jälleen kirjoittajan omat mielialat ja mieltymykset.

Hakukoneiden mahtia ei käy kiistäminen. Satunnainen matkailija, joka etsii ehkä uutta ennen kokematonta olutkohdetta, saattaa haeskella sellaista vaikka googlaamalla.

Nyt seuraakin leikkimielinen ja täysin epätieteellinen kokeilu. Syötin hakukoneeseen jotain sen tyyppistä kuin best beer cities in the world ja seuloin läpi tusinan verran hakutuloksia, joihin sisältyi jokin toimitettu lista maailman parhaista olutkaupungeista. Mukana oli pari olueen erikoistunutta sivustoa mutta myös lifestyle- ja matkailusivustoja sekä yleislehtien verkkoversioita.

Taulukossa alla ovat kaikki noilla 12 listalla mainitut yksittäiset kaupungit. Ne ovat siis paikkoja, jotka jonkin listauksen mukaan kuuluvat maailman parhaisiin olutkaupunkeihin. Suluissa on lukumäärä, monessako kahdestatoista listasta kukin kaupunki oli mukana.

Portland, Oregon on ainoa kaupunki, joka löytyi kaikilta listoilta. Helsinkikin oli yllättäen mukana yhdessä listauksessa.

o-taulu-kv

Yleisiä perusteluja listoille pääsemiseksi olivat panimoiden lukumäärä, erilaiset isommat oluttapahtumat sekä tunnetut paikalliset olutmerkit.

Panimoiden lukumäärä selittää Portlandin sijoittumisen kaikille listoille. Portlandissa on vuodelta 2015 olevan tiedon mukaan enemmän panimoita kuin missään maailman kaupungissa, yhteensä 61 kappaletta itse Portlandissa ja 91 metropolialueella. Joidenkin pienten, varsin tuntemattomien kaupunkien mukanaolo taas johtuu suuresta panimoiden määrästä asukaslukuun suhteutettuna. Näitä ovat ainakin Asheville ja Bend.

München taas kuuluu olutkohteiden kärkeen erityisesti Oktoberfest-tapahtuman ansiosta, joten oli ihan hauska nähdä, että Baijerista oli päässyt useammalle listalle mukaan myös monipuolisempi olutkaupunki Bamberg. Lähes kaikilla listoilla esiintynyt Dublin on puolestaan kerännyt maineensa lähinnä Guinnessin kotikaupunkina, mikä Olutkoiran mielestä ei ehkä ole nykypäivänä riittävä peruste – mutta kukin makunsa mukaan.

Vähemmän ennalta arvattavaa oli, että listoilta löytyi useampikin Aasian kaupunki. Tokiossa craft beer -kuviot ovat jo ilmeisen vakiintuneita, meille kylläkin aika tuntemattomia mutta ainakin tämän raportin perusteella ulkonaisesti hyvin tunnistettavia. Hanoissa puolestaan voi näemmä maistaa tuoretta olutta (bia hoi), joka maksaa muutama tuhat dongia eli alle puoli euroa lasi.

Helsinki on siis edustettuna kuuluisan kaljakelluntansa ansiosta. Mikäs siinä. Se on kaupunkikulttuuria ja miksei olutkulttuuriakin. Paikalliset saattaisivat huomauttaa, että kelluntareitit ovat usein olleet kokonaan naapurikaupungin alueella. Tapahtuma on keskittynyt ainakin aikaisemmin hauskanpitoon ja bulkkitölkkeihin enemmän kuin oluen laatuun – vai onko viime vuosina joella nähty jo myös Punk IPAa ja muita nuorten suosikkeja?

No mitä sitten?

Toistetaan nyt vielä yleisenä disclaimerina, ettei Olutkoira halua tällä postauksella antaa ymmärtää, että mikään lähteenä käytetty lista (a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l) olisi virallinen tai erityisen oikeaan osuva kuvaus maailman parhaista olutkaupungeista. Listoihin voi suhtautua yhtä kepeästi kuin tähän kirjoitukseenkin.

Jenkkipainotus on listoilla toki ilmeinen, koska kaikki tai ainakin enemmistö käytetyistä lähteistä oli pohjoisamerikkalaisia. Listoilla oli kuitenkin sen verran eurooppalaisiakin kaupunkeja ja loogisen kuuloisia perusteluja, että tällainen yhteenveto tuntui ylipäätään järkevältä tehdä. Luultavasti eri listojen laatijat ovat ainakin jossain määrin käyttäneet lähteinä myös toisiaan, mutta mitkään kaksi listaa eivät olleet identtiset.

Mitä Helsingin pitäisi ajatella kaljakellunnan näkymisestä tällaisellä listalla? Tapahtumahan on aika ajoin noteerattu kansainvälisissä verkkomedioissa ennenkin (mm. tällä intialaisella sivustolla kaljakellunta on mennyt hauskasti sekaisin Helsinki Beer Festivalin kanssa). Oma veikkaukseni on, että tällaisilla niche-tapahtumilla voi kyetä rakentamaan pala palalta maailmanmainetta, joka tuo fanittavia turistejakin pieninä puroina tänne pohjoiseen ihmettelemään kaupunkikulttuurin erikoisuuksia.

Sen sijaan valtavirran craft beer, jonka avulla esimerkiksi Kööpenhamina on noussut olutkaupunkilistoille, ei enää ole kovin pienten piirien ilmiö. Eikä Helsingin siinä olisi kovin helppo kilpailla tanskalaisten kanssa, joilla on jo vakiintunut asema alan globaaleissa etujoukoissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s