Mikä on oluen keskimääräinen vahvuus?

Yritin kaivella, löytyisikö netistä jotakin laskelmaa siitä, mikä on kaikkien maailman oluiden keskimääräinen alkoholipitoisuus tällä hetkellä.

Laskutoimituksen tekemisen pitäisi olla helpompaa kuin koskaan ennen, kun erilaisilla oluen arviointisivustoilla on esitetty määrämuotoisesti jokaisen arvioidun oluen tunnusmerkit (esimerkiksi lajityyppi, arvostelujen keskiarvo sekä tilavuuden ja painon mukaiset alkoholiprosentit).

Joitakin laskelmia löytyikin.

Tässä uutisessa mainitaan käsityöoluen keskimääräiseksi alkoholiprosentiksi 5,9 % abv. Luku on Brewers’ Associationilta ja siihen sisältyvät uutisen mukaan yhdysvaltalaiset craft-oluet. Voisi olettaa, että kaikkien maailman oluiden keskivahvuus on jonkin verran matalampi, koska erityisesti suuri osa teollisesta lagerista jää tuon 5,9 % arvon alapuolelle.

Kotiolutharrastaja ja bloggaaja Scott Janish, johon en ollut muuten aiemmin törmännytkään, on näköjään tehnyt paljonkin olueen liittyviä data-analyysejä erilaisilla verkkolähteistä löytyvillä aineistoilla.

Janish on laskenut esimerkiksi eri oluttyylien keskimääräisiä alkoholiprosentteja. Hänen aineistonsa sisältää kaikki Beer Advocate -sivustolla tammikuuhun 2015 mennessä arvioidut oluet, yhteensä 91 238 olutta eri puolilta maailmaa. Taulukossa on siis kuhunkin oluttyyliin kuuluvien oluiden alkoholiprosenttien keskiarvo.

Harmi, ettei Janish ole ilmeisesti kuitenkaan laskenut kaikkien lähes sadantuhannen oluensa keskimääräistä alkoholiprosenttia. Tällaista lukua en löydä myöskään muualta verkosta. Ihme sinänsä, koska esimerkiksi Ratebeer-sivuston oluiden data on hakkereiden mielestä helposti irrotettavissa ilman, että tarvitsee itse käsin naputella jokaisen oluen numerotietoja exceliin.

Onko joku muu nähnyt tällaista keskiarvoa? Jos ei, täytyy kai hiukan kehitellä omia datan louhintataitoja ja hyökätä Ratebeerin tietojen kimppuun.

Vahvat oluet ovat arvostetuimpia

Arvostetuimpien oluiden – eli internetin arviointisivustoilla parhaita pisteitä saaneiden – keskivahvuus on paljon korkeampi kuin Brewers’ Associationin laskema käsityöoluiden keskimääräinen abv-prosentti. Yksi bloggaaja on laskenut Ratebeer-sivustolla sata parasta arviota saaneiden oluiden keskivahvuuden vuonna 2014, ja se oli niinkin korkea kuin 9,95 % abv.

Myös edellä mainittu Scott Janish on vertaillut Beer Advocate -sivuston oluttyypeittäin laskettuja alkoholiprosenttien keskiarvoja oluiden saamiin arviointipisteisiin. Hänkin toteaa, että erittäin vahvat oluttyypit (esimerkiksi Imperial Stout, Tripel/Triple ja Double India Pale Ale) saavat melko järjestelmällisesti korkeimpia arvioita sivuston käyttäjiltä.

Kaikkein vahvin oluttyyppi, Eisbock, ei ole kuitenkaan kaikkein arvostetuin. Ehkäpä se on jo kuluttajille keskimäärin liian vahva.

Oluiden keskivahvuus on historiallisesti vaihdellut

Olut on ollut eri aikoina ja eri maissa keskimäärin erivahvuista. Belgialainen olut on esimerkiksi opittu tuntemaan varsin vahvana, koska 1970–1990-luvuilla, jolloin eri Euroopan maiden olutkulttuurit taas päätyivät lähempiin kosketuksiin keskenään, monilla belgialaisilla erikoisoluilla oli erityisen korkea alkoholiprosentti. Vastaavasti Britanniassa ja muuallakin juotiin keskimäärin paljon miedompaa olutta.

Tämä ero oli aivan todellinen ja on sitä luultavasti yhäkin, vaikka brittiläinenkin olut lienee vahventunut viimeisten parin vuosikymmenen aikana.

Sen sijaan on kiinnostavaa, että reilut sata vuotta sitten lukemat olivat luultavasti käytännössä päinvastaiset. Brittiläinen olut oli ensimmäiseen maailmansotaan asti hyvin vahvaa, ja belgialainen olut taas kärsi turhankin miedoista alkoholiprosenteista. Sodan vaikutukset ja maiden erilaiset verolait käänsivät tilanteen päälaelleen.

Oluen vahvuus elää siis historian vaiheiden mukana, ja sikäli olisi mielenkiintoista seurata vuosi vuodelta nykyistäkin kehitystä. Tällä hetkellä yhä suurempi osuus maailman oluttuloista päätyy pienten ja keskisuurten panimoiden pusseihin, ja ainakin toistaiseksi niiden asiakkaat näyttävät suosineen teollista perusolutta vahvempia tuotteita. Elämmekö siis kaiken kaikkiaan oluen vahventumisen aikaa, ja mihin suuntaan käyrät kehittyvät jatkossa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s